0 212 951 01 06   bilgi@unsman.com

Yazılarımız

UNSMAN

ZAMAN YÖNETİMİ NEDİR?

Zaman, tüm insanlara, eşit verilen, ölçülebilen süre veya dönem demektir. Bir iş ya da oluşun geçtiği süreye zaman adı verilir. Zaman durdurulamaz, kontrol edilemez. Zaman sadece verimli kullanılabilir. Zamanı verimli kullanabilmek için ise etkili zaman yönetimi nedir bilmek gerekir. Zaman yönetimi ise zamanın nasıl geçirileceğinin planlamasının yapılması, öncelikleri ve iş sırasını belirleyip zamanın en verimli şekilde kullanılmasıdır. Zaman depolanamaz, zaman bekletilemez veya durdurulamaz. Zaman yönetimi eğitimleri bu yüzden ortaya çıkmıştır.

Zaman Yönetiminin Amacı

Zaman yönetiminin temel amacı zamanı verimli kullanmaktır. Verimsizliği ortadan kaldırmak, kişisel zaman tasarrufu yapmak, şirketlerde ise işgücünü artırmak ve gereksiz detaylardan kurtulmak, zaman yönetiminin diğer amaçlarıdır.

Zaman Yönetimi Nedir?

Zaman Yönetiminin Önemi

· Zaman yönetimi ile işlerinizi planlarsınız

· Zaman yönetimi ile önemli işlerle önemsizleri ayırırsınız.

· Kendinize bir program oluşturacağınız için bu programa karşı sorumluluk hissedersiniz.

· İşyerindeki veriminiz artar. Eğer grup eğitimi aldıysanız firmanın iş verimi yükselir satışları ve cirosu artar.

· Kendinize önemli işlerin zamanından çalmadan daha çok zaman ayırabilirsiniz.

· Uzun süredir ertelediğiniz şeyleri yapacak ne kadar çok vaktiniz olduğunu fark edersiniz.

· Kariyerinizi hızlandırır kendinizi geliştirirsiniz.

· Hayatınızdaki gereksiz her şeyden kurtulursunuz.

· Zamanın ne kadar kıymetli ve geri döndürülemez bir kaynak olduğunu anlarsınız

Etkili zaman yönetimi için neler yapabiliriz?

Bu bölümde zaman yönetimi nedir nasıl yapılır? Sorusuna yanıt arayacağız. Etkili zaman yönetimi tekniklerini sizler de kullanarak zamanınızı daha etkili kullanabilirsiniz. Zamanı etkili kullanmak için hem zaman tuzaklarına dikkat etmeniz hem de zaman yönetimi yaklaşımları ve teknikleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Etkili Zaman Yönetimi Teknikleri

Aşağıda hem fiziksel hem sosyal hem de psikolojik açıdan etkin zaman yönetimi nasıl yapılır sorusuna cevap aradık.

· Günlük, haftalık hatta yoğunsanız aylık planlama yapın

· Amaçlarınızı belirleyin kısa ve uzun vadeli hedeflerinize göre bir düzen oluşturun

· İşleri önem sırasına koyun İşlerinizin yanına A –B – C - D gibi notlar verin. A kesinlikle yapılmalı, B yapılmalı, C yapılırsa iyi olur, D yapılmasa da olur şeklinde bir sınıflandırma hangi işe ne derecede önem vereceğinizi belirleyecektir. Böylece bu işlerinizi önem sırasına koyabilirsiniz.

· Fiziksel düzenlemeler yapın: Yatak odasında, her sabah ayağınıza takılan komodinin yerini değiştirin. Çalışma masanızdaki dağınıklığı toplayıp bir daha dağınık bırakmayın. Kısacası evde ve işyerinde size vakit kaybettirecek tüm fiziksel engellerden kurtulun.

· Ertelemeyin ertelemenin hiçbir işe yarmadığını sadece sizi biraz daha tembelleştirdiğini biliyorsunuz o yüzden bu gereksiz davranıştan uzak durun.

· Zamanı etkin kullanmanın önemli olduğuna inanın.

· Herhangi bir nedenle kaybettiğiniz zamanı telafi etmek için daha hızlı hareket edin ama asla aceleci olmayın.

· Zamanı kaliteli kullandığınızda kendinizi ödüllendirin.

· Televizyona fazla yaklaşmayın

· Telefonu sadece iletişim kurmak için kullanın.

· Bilgisayar oyunları ile vakit geçiriyorsanız bu sizin hobinizdir ve hobiler hobi olarak kalmalı tüm hayatınızı kaplamamalıdır. Bu yüzden bilgisayar oyunları için hafta sonu belirli bir saat dilimini kullanın.

· Tuvalete telefonla girmeyin. Telefonu uyurken başucunuzda tutmayın çünkü telefon çok güçlü bir uyarandır kurcalamaya başladığınızda zaman hızla akıp geçer ve telefonda geçirdiğiniz gereksiz vakit sizin 1 saatlik uykunuza mal olabilir.

· Kafelerde kahveler vb yerlerde amaçsız bir şekilde vakit geçirmeyin. Bu tür yerleri sadece sosyal ilişkiler için kısa süreli olarak kullanın

· Her çağırana her zaman gitmeyin. Belli bir döngünüz olsun arkadaşlarınızı küstürmeyin asosyal olmayın ancak sürekli eğlence peşinde de olmayın.

· Evde içerden gelene neşeli kahkahalar sizin planınızı bozmasın bitirmeniz gereken işler varsa onları yapmadan mola vermeyin.

· Molalarınızı da düzenleyin. Örneğin ders çalışıyorsanız kendinize 45 dakika aralıklarla 5 dakika mola verebilirsiniz.

· Beslenmenize dikkat edin dengeli beslenin. Uyku düzeninizi bozmayın yaşınızın gerektirdiği kadar uyuyun.

· Yapmak zorunda olmadığınız ya da başkalarının da yapabileceği işleri başkaların devredin.

· Yetkilerinizi paylaşmaktan korkmayın. Her şeye hâkim olmaya çalışmayın.

· Toplantı yaparken önceden gündem maddelerini belirleyin ve bu maddeler dışına çıkmayın her madde için gereken süreyi yanına yazın.

Zaman Yönetimi Nedir?
Zaman Çeşitleri

Gerçek Zaman: Gerçek zaman dışında 3 farklı zaman türü vardır. Saatimizin gösterdiği zaman, gerçek zaman olarak bilinir. Herkes için aynı ilerler. Bilimsel çalışmalar, günlük hayatın akışı bu zaman göre belirlenir. Takvimler seneler bu zamanı gösterir.

Psikolojik Zaman: Keyifli olduğumuz anlarda “zaman nasıl geçti anlamadım” cümlesini çoğumuz kurmuşuzdur. Burada bahsettiğimiz zaman psikolojik zamandır. Saate bağlı kalmaksızın zamanın hızlı ya da yavaş geçmesi psikolojik zamanla açıklanmaktadır. Bu zaman algısı herkese göre farklıdır. Hiç kimse diğeri için, zamanın nasıl geçtiği hakkında objektif bilgilere sahip değildir.

Biyolojik Zaman : Biyolojik zaman vücudumuzun saatidir. Vücudumuz alıştığımız bir döngüye göre bize zamanı davranışları ile söyler. Her gün aynı saatte kalkan birisi alarmdan hemen önce uyanır. Her gün öğle yemeğinden sonra tuvalete giden biri öğle vakti geçtiğinde tuvalete gitme ihtiyacı hisseder. Bütün bunlar biyolojik saatin eseridir.

Yönetsel Zaman: Bu zaman türünde aynı hedefler doğrultusunda bir araya gelmiş çalışanların, belirlenen hedefe ulaşmak için yaptıkları planlama organizasyon, örgütlenme, karar alma işlerinin gerektirdiği sonuca odaklı zaman toplamıdır. Örneğin hammaddenin alınıp işlenmesinden dağıtımına elde edilen gelirin muhasabeleşmesinden yeni bir döngünün başlamasına kadar geçen süre zarfında tüm çalışanları etkileyen tüm süreçlerin katıldığı sürelerin toplamına denir. Yönetsel zamanı iyi kullanan firmalar verimlilik konusunda çığır açarlar

Sınıfta zaman yönetimi

Sınıfta zaman kısıtlıdır ve zaman en hızlı tükenen kaynaktır. Sınıfta zamanı verimli kullanabilmek için rutinler geliştirmelisiniz. Çünkü öğrenciler aynı soruları yıl boyunca defalarca sorarlar. Bu nedenle öğrencilere belli bir rutini yaşatmalısınız. Bunu yapmak için aynı şeyleri defalarca tekrarlamanız gerekebilir. Bir süre sonra rutini oluşturmuş ve gereksiz vakit kaybından kurtulmuş olursunuz.

Birkaç örnekle bunu açıklayalım. Öğretmen derse ilk girdiğinde öğrencileri selamlar, öğrenciler konuşmaya devam eder. Ancak öğretmen ilk bir ay boyunca sınıfa girip sınıfın ortasında sınıfı selamlamadan sınıfın susmasını bekler ve tüm sınıf sustuktan sonra selamlarsa öğrenciler bu farkındalığı bir süre sonra kazanacak ve ayakta durmak yerine bir an önce susup yerine oturmayı seçecektir. Çünkü bir aydan beri yaşananlar öğretmenin tüm sınıf susmadan oturma izni vermediğini ispatlamaktadır.

Başka bir örnekte ise öğrencilerin sürekli açacak kalem ve uç için sınıfta dolaştığını gören öğretmen derse girdikten sonra masasına bu araç gereçleri koyar ve öğrencilerin bu tür araştırmalara girmeden sessizce masadan ihtiyaçlarını alıp yerine oturmasını isteyebilir. Buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkündür. Sınıfta zaman yönetimi konusunda eğitimli olan öğretmenler daha verimli olurlar ve daha parlak nesiller yetiştirirler.

Zaman Yönetimi Eğitimi

Zaman yönetimi eğitimi ile hem özel hem iş hayatınızda zamanı kullanmayı öğrenirsiniz. Kısa zamanda daha fazla şey başarır aynı zamanda dinlenmiş ve sosyal olursunuz. Bütün bunları yapabilmek için zamanı iyi kullanmak gerekir. Bunun için de kendini ispatlamış bir eğitim kurumundan zaman yönetimi eğitimi almak yeterlidir. Sitemizde zaman yönetimi ile ilgili dokümanları sizlerle paylaştık dilerseniz. Bu dokümanları zaman yönetimi sunumu olarak ya da zaman yönetimi nedir PDF olarak indirebilirsiniz. Eğitimlerinize ek olarak zaman yönetimi kitapları okuyabilirsiniz.

PAYLAŞ

 UNSMAN