ÜST DÜZEY YÖNETİCİ
Üst düzey Yönetici Nedir?
Bir şirkette karar alma mekanizmasının en tepesinde bulunan kişiler için üst düzey yönetici tabiri kullanılır. Genel müdür, genel müdür yardımcısı, CEO vb üst düzey yöneticiler arasında sayılır. Üst düzey yönetici maalesef ülkemizde yanlış anlaşılmaktadır. Yerli firmalara baktığımızda üst düzey yöneticilerin büyük kısmı, iş tanımı arasında bulunmayan diğer işleri de yapmaya çalışıyor.
Şirkete personel alımından, satın almalara kadar, temizlik şirketi seçiminden diğer işlere kadar tüm işlerde aktif olarak karar alıyor, iş takibi yapıyor. Aslında bu tür işleri üst düzey yönetici yapmamalı sadece gerektiği kadar altındaki personele danışmanlık yapmalıdır. Çünkü üst düzey yönetici şirketin geleceğinin ve yönünü belirler bunun için vakti çok kıymetlidir. Şirketin geleceği için en doğru kararları almak üst düzey yöneticiden beklenen asli görevdir. Üst düzey yönetici kimdir ve neler yapar bir göz atalım.
Üst düzey yönetici Neler yapar?
- Ulusal ve küresel boyutta şirketi ilgilendirecek her türlü yenilik ve gelişmeyi takip eder
- Kendi sektörü ile ilgili hiçbir gelişmeyi kaçırmaz. Ekonomik trendleri, ekonomik gelişmeleri takip eder. Bu konuda veri hazırlar ve bu verileri kullanır.
- Elde ettiği bilgileri firmanın geleceğini olumlu etkileyecek bir biçimde değerlendirir. Firma ve çalışanlarla paylaşır ve gerçekleştirir.
- Üst düzey yönetici orta ve uzun vadede şirketin nerede olacağını öngörmeye çalışır. Fırsatları değerlendirir. Krizleri görmeye çalışır. Olası sorunları önceden sezerek gerekli tedbirlerin alınmasını sağlar.
- Çok şirketli bir organizasyonda çalışıyorsa aksayan ve zarar eden bölümleri kapatır ya da ıslah eder. Yeni alanlara girmek, şirket karlılığını artıracaksa bu konuda gerekli araştırmaları yapar ve hissedarlar ile bu bilgileri paylaşır.
- Üst düzey yönetici şirket stratejisini çizer tüm mesaisini şirketin genel vizyonu belirlemek ve hedeflerinin gerçekleşmesini sağlamak için stratejik kararlar almaya ayırır.
- Üst düzey yönetici şirkette operasyonel işlerle uğraşmaz. Bu tür detay işlerde en uygun verim yakalanmışsa kolay kolay müdahalede bulunmaz.
- Üst düzey yöneticiler işleri yönetirler fiili olarak iş yapmazlar. Aksi halde şirket geleceği ile ilgili alınması gereken stratejik kararlara zaman bulamazlar.
- Üst düzey yöneticiler yaptıkları işleri sorgulamalı ve bu işleri diğer personel yapabilir mi sorusunu sormalıdır? Eğer cevabı evetse bu işleri diğer çalışanlara paslamalıdır.
- Şirketin karlılığını artması, kriz dönemlerinde gerekli tedbirlerin alınması gibi konularda Üst düzey yönetici birinci derece sorumludur.
<
Üst Düzey Yönetici Nasıl Olunur?
Üst düzey Yönetici olmak için belli bir okul yoktur. En büyük okul kişinin kendini geliştirmesi disiplinli olması ve hedeflerine ulaşmak için çok çaba sarf etmesidir. Tabi iyi bir eğitim almak da bu çabaların bir parçasıdır.
Eğitim: Her şeyden önce başarılı bir üst düzey yönetici olmak için ciddi bir eğitim almalısınız. Yüksek lisans ya da doktora yapmak sizi bir adım öne geçirir. Üst düzey yönetici olmak istediğiniz sektöre uygun bir alan seçmeniz gerekmektedir. Okuduğunuz okulun kalitesi kariyerinizi etkileyecektir. Başarılı, ünlü bir üniversiteden mezun olmak işinizi kolaylaştırır. Bölümünüzdeki başarınız da oldukça önemlidir.
Finans Yönetimi Öğrenmek: Üst düzey yöneticiler için en önemli konu finans yönetimidir. Çünkü üst düzey yöneticiler firmaların mali tabloları üzerinden hareket ederler. Cirolar, yıllık karlar, yatırımlar, yeni ürün ve alanlar hep Üst düzey yöneticinin işleridir. Bu işlerde başarılı olmak için de finansal örgütlenmeyi, finans yönetimini iyi bilmek zorundadır. Bazı üst düzey yöneticiler finans eğitimi içeren üniversitelerden mezun olmuyor ancak onlar da ek eğitimlerle ekonomi konusundaki eksiklerini kapatıyorlar. Eğer finansla ilgili bir üniversite okumuyorsanız bu alandaki açıklarınızı mutlaka kapatmanız gerekiyor.
Çalışmaya erken başlamak: Eğer sektörünüzde iyi yerlere gelmek istiyorsanız. Alanınızla ilgili işlerde henüz üniversite yılarlındayken çalışmaya başlamalısınız. Üniversite yıllarında kendi sektöründe çalışanların yüzde 90’ından fazlası kendi sektöründe çok iyi pozisyonlarda iş bulabiliyor. Üstelik yeni mezun olduğunuzda yeni mezun rakiplerinize göre daha tecrübeli olacaksınız. Ek olarak üniversite yıllarında bağlantılarınızı kurmaya çalışın sosyal sorumluluk projelerine katılın. Alanınızda söz sahibi kişilerle tanışmaya çalışın. Yerel yöneticiler ile aranızda bağ kurun. Kısacası iş hayatında güç sahibi dostlar ya da bağlantılar biriktirmeye çalışın.
Yüksek Hedef: Hedefiniz iş bulmak ya da iyi bir iş bulmak olmasın bu hedeflere zaten ulaşacaksınız. Sizin hedefiniz çok büyük olsun. Üniversite ikinci sınıfta çalışmaya başladığınızı varsayalım henüz çok düşük ücretlere çalışıyorsunuz. Ancak o şirketi satın alabilecekmiş gibi hareket edin. İşinizi sahiplenin çözüm önerilerini sunun çözebildiğiniz tüm sorunları çözün. Patron ve yöneticiler sizin performansınızdan etkilensin. Aldığınız düşük maaşa rağmen ne kadar derin çalıştığınızı görenler sizi çok büyük ödüllerle ödüllendirecektir.
Esneklik: kariyer basamaklarında yükselirken esnek olun yaşamayı sevdiğiniz bir şehirdeyken başka bir şehirden daha iyi bir iş teklifi gelirse tereddüt etmeden o işi kabul edin çünkü bu kariyerinizi bir adım yukarı taşıyacaktır. Kariyeriniz uğruna sevdiğiniz bazı şeylerden taviz vermeniz gerekecektir.
Disiplin ve sebat: yaptığınız işte disiplinli olun. Asla savsaklamayın. Zor dönemleriniz mutlaka olacaktır. Bu dönemlerde sebat edin sıkı çalışın. Başladığınız işlerden çok kötü bir şey olmadıkça 2 yıldan önce ayrılmayın. Bu zamanı doldurduktan sonra sizin için terfi sayılabilecek işlere başvurun. Gelen teklifleri değerlendirin. Böylece hem üst düzeyde yeni bir pozisyon bulacak hem de bekleme dönemi yaşamayacaksınız.
İnanç: Başaracağınıza olan inancınız tam olsun. Ümitsizliğe kapılmayın. Sürekli deneyin. Denemeyi bıraktığınız gün kaybetmeye başladığınız gündür. Başarının sizi bir yerde beklediğini ve ona ulaşacağınızı düşünün.
<
Üst düzey yönetici belgesi
Üst düzey yönetici belgesi nasıl alınır
Genel anlamda böyle bir belge yoktur. Ancak nakliyat ve taşımacılık alanında üst düzey yönetici sınavı yapılır. 4 farklı kademe için yapılan bu sınavlar ile uluslar arası taşımacılık ve lojistik alanlarında yöneticilik yapabilirsiniz. Bu belgelere sahip olmak önemlidir çünkü taşımacılık yapan firmalar orta düzey yönetici ve üst düzey yönetici belgesine sahip personeller çalıştırmak zorundadır. Bu kural kanunla belirlenmiştir. Taşımacılık sektöründe 4 farklı mesleki yeterlilik belgesi vardır. Bunlar
- ÜDY 1 : Uluslararası yolcu taşımacılığı
- ÜDY 2 : Yurtiçi yolcu taşımacılığı
- ÜDY 3 : Uluslararası eşya-kargo taşımacılığı
- ÜDY 4 : Yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı
Üst düzey yönetici eğitimleri için kurumumuzdan bu belgeleri alabilirsiniz.
Üst Düzey Yönetici İş İlanları
Üst düzey yönetici iş ilanları ve yönetici-müdür iş ilanları internet siteleri yolu ile ve firmaların insan kaynakları bölümleri tarafından internet sitesi yolu ile verilmektedir. Ancak Artık çoğu firma insan kaynakları firmalarından destek almaktadır. Firmalara kalifiye personel edinimi konusundan danışmanlık sunan bu İK firmaları, kendini yetiştirmiş personeli bulur ve ilgili firma ile anlaşmasını sağlar. Üst düzey yönetici arayan firmalar çoğunlukla referans vasıtası ile yönetici bulurlar ancak çok uluslu şirketler zaman zaman sınavlar hazırlayarak personel alabilirler. Üst düzey yönetici sınav soruları genelde firmanın çalıştığı alana göre belirlenir. Siz her yolu mutlaka kullanın üst düzey yönetici CV örneklerini inceleyerek kariyer sitelerindeki ilanlara başvurun. Çalışmak istediğiniz firmaların internet sayfalarını ziyaret edin. Danışmanlık şirketleri ile görüşüp açık pozisyonları soruşturun. Kısacası yükselmenizi sağlayacak hiç bir fırsatı kaçırmayın.