0 212 951 01 06   bilgi@unsman.com

Yazılarımız

UNSMAN

KRİZ YÖNETİMİ NEDİR?

Kriz yönetimi stratejik ve modern yönetimin önemli bir parçasıdır. Kriz yönetimi konusunda yeterli hazırlığı olmayan yönetici ve kurumlar, işletme ya da kurumun girdiği krizden çıkamamakta bu da iflas veya başarısızlığı beraberinde getirmektedir.

Yönetim

Kriz yönetiminden bahsetmeden önce yönetim ve krizin tanımına bakmak gerekir. Yönetim bir organizasyon içinde bulunan kişilerin organizasyonda bulunan diğer kişileri ortak bir hedef doğrultusunda istendik sonuçlar elde edebilmek için yönlendirmesidir. Yönetici her kurum için zorunlu olan pozisyonlardır. Kriz ise Türkçemizdeki “buhran, bunalım” kelimelerinin karşılığı olarak bu kelimelerin yerine kullanılır.

Krizin en genel tanımı ise ; herhangi bir sistemin işleyişini konumunu ve geleceğini etkileyen, sezilemeyen aniden ortaya çıkan, önlem alınamamış olumsuz durumdur. Kriz yönetimi bu krizlerle başa çıkabilmek için geliştirilmiş bir yönetim stratejisidir.

Kriz Yönetimi Nedir?

Kriz Yönetimi Aşamaları

  1. Bu aşamada İşletme ya da kurum krizin ayak seslerini duyamaz aslında bazı veriler krizin yaklaştığını gösterir ancak bu hissedilmez bu aşamaya gizli kriz aşaması adı verilir.
  2. Bu aşamada, değişiklik yapılması gerektiğini fark eder. Ancak herhangi bir önlem alma ihtiyacı hissetmez Bu aşamaya krizi yalanlama aşaması denir.
  3. Sonraki aşamada Tedbir aşamasıdır. Bu aşamada doğru tedbirler alınmamıştır.
  4. Bu aşamada Kriz doruk noktasına ulaşır. Artık kesin bir krizden söz edilir herkes bu konuda hemfikir hale gelir.
  5. Son aşama ise işletmenin tasfiye edilmeye zorlanmasıdır. Bu da dağılma aşaması olarak adlandırılır

Şimdi bu aşamalardan kısaca bahsedelim bu aşamalar daha çok işletmelerde kriz yönetimi ile ilgili aşamalardır

1. Aşama gizli kriz ya da körleşme

Bu aşamada birçok olumsuzluk kurumun çevreyi rekabet şartlarını iyi okuyamamasından kaynaklanır. Müşteri beklentilerinin karşılanamaması, teknolojinin iyi kullanılmaması vb nedenlerle aslında kriz aşaması başlamıştır bir kartopu gibi önlem alınmadığı takdirde kriz güçlenecektir. Bu aşamada etkin iletişim azalır. Personel ya çok fazladır ya gereksizdir ya da etkin değildir. Örgüt yapısı bozulmuştur. Verimsiz personele müsamaha gösterilmeye başlanmıştır. Amaçlara ulaşım oranları azalmıştır

2. Aşama Krizi yalanlama aşaması

Bu aşamada yöneticiler azalan karları, düşük satış oranlarını görürler ancak bunları farklı etmenlere bağlarlar. Aynı ortamda gelirlerini katlayan rakipler varken hata yapıyoruz demek yerine etrafta suçlu ararlar.

3- Hatalı tedbirler aşaması

Bu aşamada kriz kabullenmeye başlanır ancak yönetim ortak bir karara varmakta zorlanır çünkü herkes krizin nedeni olarak farklı sorunları görür. Bu noktada bazı bölümlerin hızlıca revize edilmesi, klasik yöntemlerle krizin çözülmeye çalışılması, otoriterleşme, basit kararlar alma gibi klasik hatalar yapılır. Bu yanlış tedbirler krizi durdurmak yerine derinleştirir.

4- Krizin netleşmesi

İlk üç aşamada umursamaz tavırlar ve başarısız tedbirler artık krizi kesinleştirmiş ve hızlandırmıştır. Herkes birbirini suçlamaya başlar, organizasyonda telaş öfke hayal kırıklığı görülmeye başlanır. Kriz aşamasında köklü değişiklikler yapılmak zorundasınız. Köklü değişiklikler her zaman başarı getirmez ancak haiç bir şey yapmamak hareketsiz kalmak her zaman başarısızlık getirir. Krizden çıkma şansınızı artırmak için kabuğunuzu kırmalı ciddi değişiklikler yapmalısınız.

5- Son aşama İşletmenin Tasfiyesi Aşaması

Bu aşamada çoğu zaman krizin etkilerini ortadan kaldırılması mümkün olmamaktadır. Çünkü artık krediler kilitlenir. Yetenekli persoenl işten ayrılır. Sermaye azalır, Pazar kaybı devasa boyutlara ulaşır. Bu aşamada en sık yapılan hata yöneticilerin değiştirilmesidir. Ancak bunu yapmak yerine tasfiyeyi en doğru biçimde yapmak büyük başarıdır. En az zararla atlatmak ilerisi için umut kaynağıdır.

Kriz Yönetimi Süreci

Peki sizin işletmeniz bütün bu aşamaları yaşamak zorunda mı ?

Elbette hayır! risk ve kriz yönetimi konusunda kendini geliştirmiş yöneticileriniz varsa krizler henüz küçük bir tomurcukken sorunları çözebilir ve krizleri atlatabilirsiniz. Kriz yönetimi dersi almak kriz yönetimi kitapları okumak, kriz yönetimi eğitimi almak halkla ilişkiler ve kriz yönetimi konusunda sizi çok daha iyi yerlere taşıyacaktır. Krizin ne olduğunu tam olarak kavramış bir yönetici kriz yaklaştığında bunu hissedecektir. Liderlik ve kriz yönetimi konusunda uzman bir yönetici krizden dolayı birilerini suçlamaz, merkezileşmek yerine görev ver takip et prensibine sarılır. Herkesi ortak bir hedef için birleştirir. Çalışanlarla arasında bağ kurar, onlara samimi davranır ve onları önemsediğini hissettirir. Derhal tedbirler almaya başlar. Raporları dikkate alır. Piyasa gerçeklerini takip eder. Tüm organizasyon aşamalarındaki kusur ve eksiklikleri belirler ve onları telafi eder.

Kriz yönetim sürecinde aşağıdaki sıralama takip edilmelidir. Bu sürece sıkı sıkıya bağlı kalan ve risk ve kriz yönetimi konusunda deneyimi olan yöneticiler şirketlerini krizden çıkarabilir.

Kriz Yönetimi Nedir?

Kriz Yönetimi Örnek İncelemesi

Kriz Yönetimi Örnekleri dendiğinde hemen akla gelen 2000–2001 krizinden çıkış hikayeleridir. Ancak bizim vereceğimiz örnek bir küçük esnafın krizden nasıl çıktığını anlatmaktadır. 1996 yılında sadece ayakkabı perakendeciliği yapılan sokakta kiracı olarak bulunan bir ayakkabıcı esnafı mülk sahibiyle kira konusunda anlaşamaması üzerine mahkeme kararı ile dükkandan çıkarılmıştır. Bu noktada daha cazip rakamlarla daha sapa bir yerde dükkan kiralamıştır. Ancak günlük ciro eskisine göre düşmüştür. Bu şekilde dükkanın ayakta kalması mümkün değildir. Henüz yeni dükkân değişikliği yapmasına rağmen başka bir caddede boş dükkan arayışına girmiştir. Bu noktada bu kararı almak zordur. Çünkü dükkân değişikliği üstelik iki dükkan değişikliği eski müşterilerin kaybedilmesi demektir. Ancak ciddi araştırmalar sonucu 6. aydan sonra yeni bir caddede dükkan tutulmuş 6 ay sonra da ne kadar doğru karar alındığı belli olmuştur. Çünkü ayakkabıcı esnafının yoğun olduğu ve herkesin ayakkabı almak için gittiği sokaktaki dükkânda yapılan satışların neredeyse iki katına çıkılmıştır. Üstelik eski müşterilerin hemen hemen yarısı yeni dükkana da gelmeye başlamışlardır. Aradan 10 yıl geçtikten sonra ayakkabıcılar sokağı eski cazibesini kaybetmiş ve sokakta bulunan mağazalar bir bir kapanmıştır. Taşınan ayakkabıcı esnafı ise krizi fırsata çevirmeyi başarmış, ikinci şubesini açmıştır.

Kriz Yönetimi konusunda eğitim almak için sitemizden bizlere ulaşabilir. Ön bilgi edinmek için sitemizdeki kriz yönetimi dokümanlarını kriz yönetimi slayt ppt pdf olarak indirebilirsiniz. Bu dokümanları kriz yönetimi ders notları olarak kullanabilirsiniz Kriz yönetimi makaleleri ve kriz yönetimi tez örnekleri için sitemizde arama yapabilirsiniz.

Kriz Yönetimi Nedir?

Sosyal Medya Kriz Yönetimi

Sosyal medya kriz yönetimi klasik kriz yönetiminden çok farklıdır. Çünkü sosyal medyada yapılan hatalar ya da ortaya çıkan krizler dakikalar içinde tüm ülkeye hatta dünyaya yayılır. Eğer gerekli tedbirleri çok hızlı almazsanız artık üzerinizde ya da markanızda unutulmayacak bir kara leke taşımak zorunda kalacaksınız. O nedenlesosyal medya krizlerini ciddiye almak çok önemlidir. Sosyal medyayı iyi kullanan şirketlerin satışları her geçen gün artıyor. Bunu ölçüm şirketlerinin raporlarında çok rahat görebilirsiniz.

Sosyal medya kriz Yönetimi nasıl yapılır?

Sosyal medya krizlerine yakalanmamak için kriz öncesinde tedbirler alın kullanılmayacak kelimeler, yapılamayacak işler ve mutlaka kullanılması gereken kelimeleri belirleyin. Kriz anında soğukkanlı olun krizi fark ettiğinizde anında tedbirinizi alın çünkü hiç vaktiniz yok. Geri dönüşlere mutlaka cevap verin kaçmanız insanları umursamadığınızı düşündürür ve kriz büyür. Geri dönüşleri mutlaka cevaplayın. Sosyal medya iletilerinizi yazarken gerçekten samimi olun. Özür dilemeniz gerekiyorsa dileyin daha fazlasını yapmanız gerekiyorsa (maddi olarak) yapın. Çünkü marka itibarı bir işletmenin tüm serveti demektir.

PAYLAŞ

 UNSMAN