0 212 951 01 06   bilgi@unsman.com

Yazılarımız

UNSMAN

TELEFONDA SATIŞ TEKNİKLERİ NELERDİR?

Telefonda satış teknikleri nelerdir sorusuna cevap verebilmek için öncelikle insanoğlunun doğasını anlamak gerekir. Eğer insan ve davranışları konusunda yeterince bilgi ve tecrübeye sahip değilseniz sadece telefonda satış teknikleri nelerdir diye sorup durmaktan başka şansınız olmayacaktır. İnsan psikolojisini bilmeden hangi kanalla olursa olsun doğru iletişim kurmayı başaramayacağınız aşikardır. Bunun için ya doğru bilgileri bulup hazmetmeli ya da telefonda satış teknikleri eğitimi almalısınız.

Telefonda Satış Neden Vazgeçilmezdir?

Satış genel olarak yapıldığı türe göre ikiye ayrılır. Yüz yüze olan sıcak satış ve yüz yüze yapılmayan soğuk satış. Soğuk satış için internet, sms, televiyon reklam ve programları ile telefonla satışı örnek olarak sayabiliriz. Günümüzün yoğun ve stresli dünyasında artık her yere fiziki olarak gitmek ciddi bir zaman ve maliyet kısıtı getiriyor. Her satış yapılacak alana gidilmesinin mantıklı olmadığı yerlerdeki satış alternatiflerinden biri ise telefonla satış olmaktadır.

Daha önceleri satış elemanları günlük 8 hatta 10 fiziki satış görüşmesi yapabilirken günümüzün yoğun iş temposu ve trafiği içinde bugün bu sayı günden güne düşmektedir. Dolayısıyla telefonla satış daha hızlı, etkili ve maliyeti az bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.

Telefonda Satış Nasıl Yapılır?

Kendimize en iyi satış kanallarından biri olarak telefonla satış teknikleri nelerdir diye soracak olursak cevapları aslında belirgin olacaktır.Telefonda satış nasıl yapılır sorusuna bu alanda araştırmalar ve çalışmalar yapan firma ve kuruluşların sağladığı bilgiler ışığında bakmak gerekir.

Telefonda Satış Teknikleri Nelerdir?

Telefonda satış teknikleri eğitimindeki başlıklar

  1. Telefonda satış teknikleri nelerdir başlığı altında verilen eğitimlerde insanlara aşağıdaki maddelere göre eğitim verilir:
  2. Telefonda iletişim kurma nın püf noktaları nelerdir? Bu alanda satış yapan kişinin çok dikkat etmesi gereken önemli noktalar nelerdir?
  3. Telefonun ucunda olan potansiyel müşteriler kimlerdir ve aslında neler isterler?
  4. İnsanlarla satış yapmak üzere iletişime geçtiğinizde ses tonunuzu nasıl kullanmalısınız?
  5. Telefonla kişilerle ilk temasınızdaki başlangıç konuşmanız nasıl olmalıdır?
  6. Potansiyel müşterinin ihtiyaçlarını tam olarak tespit edebilmek için ne tür sorular sormak gerekir? Onlara ve satışını yaptığınız ürün ve hizmete nasıl çok daha olumlu yaklaşabilirsiniz?
  7. Potansiyel müşterilere bu soruları ne zaman ve hangi sıra ile sormak gerekir?
  8. Telefonda potansiyel müşteriniz ile iletişim halindeyken onu nasıl dinlemelisiniz?
  9. Satış gerçekleştirmek için bir satış planı nasıl oluşturulur?
  10. Satışını yaptığınız ürün ve hizmetler nasıl anlatılmalıdır? Onların özeliklerinden nasıl bahsedeceksiniz? Bu özellikler nasıl fayda olarak telefonun diğer ucunda olan müşteriye aktarılacak?
  11. Satışın tamamlanması yani satış kapama nasıl yapılmalıdır?

Verilen eğitim sırasında aktarılan bilgilerin daha iyi kavranması amacıyla çeşitli örnek durumlar canlı olarak tiyatro gibi oynatılır. Burada telefonda satış teknikleri nelerdir sorusunun pratikte cevabı olan aşamaların nasıl gerçekleştiğinin telefonda satış teknikleri eğitimi alan insanlar tarafından tam olarak anlaşılması amaçlanır. Böylece yapılan telefonda satış teknikleri sunumu sonrasında gerçekleştirilen eğitimin pratik aşaması da tamamlanmaya çalışılır. Kişiler de pratikte nelerle karşılaşacaklarını bilirler.

Telefonda Satış Teknikleri Nelerdir?

Başarılı Satış Tam Olarak Nedir?

Öncelikli olarak başarılı satış sadece bir ürün ya da hizmeti satmak demek değildir; gerçekleşen süreç sonucunda bunu satın alan müşterinin de bu ürün ya da hizmetten memnun olması başarılı bir satıştır. Eğer bu kişiler satın aldıkları ürün veya hizmetten memnun kalmamışlarsa bu başarılı telefonda satış örnekleri arasında yer almayacaktır. Bu noktada da telefonda satış eğitimi aslında istenilen başarıyı sağlayamamış olacaktır.

Herhangi bir ürün için telefonla arandığınızda nasıl satın almak istiyorsanız sizin de aynı tarzda o ürünün satışını gerçekleştirmeniz gerekir. Aksi taktirde insanlar bu satıştan memnun kalmayabilirler.

Telefonda Satış Teknikleri Nelerdir?

Telemarketing Telefonda Satış Teknikleri İçin Gerekenler

Başarı şansı olan telemarketing telefonda satış teknikleri için gerekenleri sıralamak gerekirse ilk sırada kendin, müşterin ve sattığın ürün ya hizmet için olumlu bir düşünceye sahip olmak gelecektir. Kendimiz için olumlu düşünebilmek için pozitif yönlerimizi belirleyip bunlara daha da dikkat etmeliyiz. Kendimizi iyi hissettirecek davranışları tercih etmeliyiz.

Örneğin sabahları güzelce, tertemiz ve bakımlı şekilde giyinip hazırlanarak evden çıkmak iyi bir alternatif olacaktır. Bakımlı ve hoş göründüğünüzde kendinize olan güveniniz de artacaktır. Bu durumda daha pozitif bir ruh hali ile etrafa bakmaya başlayacaksınız.

Kendiniz için pozitif olduğunuzda müşterilerinize de çok daha olumlu bir bakış açısı ile yaklaşmaya başlarsınız.

Yaptığınız İşi Sevmeden Başarılı Olamazsınız

Telefonda satışın püf noktaları içinde ikinci sırada yer alan kriter ise yaptığınız işi sevmektir.Sevmeden yaptığınız bir işte başarıyı yakalama şansınız çok çok düşük olacaktır. Sevmeden mevcut çalıştığınız alanda başarıyı yakalasanız bile aslında bu durum sevdiğiniz bir alanda elde edeceğiniz çok çok daha büyük bir başarıyı kaybettiğiniz anlamına gelecektir.

Böyle bir sonuçla karşılaşmamak için yaptığınız işi gerçekten sevmelisiniz. Nefret ederek gittiğiniz bir iş hem sizi mutlu etmeyecek hem de başarının kapılarını size açmayacaktır.

Müşteriniz Ürün ve Hizmetle İlgili Her Türlü Soruyu Sorabilir

Müşterinizin sattığınız ürün ya da hizmetlerle ilgili her türlü soruyu sorma hakkı vardır. Bunun için sabırlı olmalı ve onu dinleyerek doğru anlamaya çalışmalısınız. Unutmayın ki her müşteri sizin için ayrı bir tecrübe oluşturacaktır. Zor bir müşteri ile gerçekleştireceğiniz satış safhaları size daha sonra yapacağınız satış çalışmalarınızda büyük bir rahatlık sağlayacaktır.

Müşteriniz soru sorduğu sürece iletişimizi devam ediyordur ve satın alma potansiyeli hala mevcuttur.

Müşterinizi Etkin Bir Şekilde Dinleyin

Telefonda satış teknikleri nelerdir sorusunun cevabı içinde yer alan unsurlardan bir tanesi de müşteriyi etkin dinlemektir . Siz söyleyeceklerinizden daha çok müşterinizin ne söylediğine odaklanırsanız satış başarınız çok daha yüksek olacaktır.

Yaptığınız satış görüşmesi sırasında meydana gelebilecek farklı durumlar için kendiniz hazırlayın. Öncesinde ses kontrolü yapın, gelebilecek sorulara karşı hazırlıklı olun, kendinizi müşterilerden gelebilecek itirazlar konusunda ruhsal olarak yeterli düzeye getirin.

Telefonda Satış Teknikleri Nelerdir?

Müşterinizin Gerçekte Neye İhtiyacı Olduğunu İyi Tespit Edin

Etkin bir şekilde dinlediğiniz müşterinizin gerçekte neye ihtiyacı olduğunu doğru zamanda soracağınız doğru sorularla belirleyin. Böylece ona bu ürün ve hizmetleri alarak ne tür faydalar sağlayabileceğini kolaylıkla aktarabilirsiniz. Bu alanda belirleyeceğiniz ürün ve hizmetlerden sağlayacağı kilit faydalar ile müşterinizi çok daha rahat ikna edebilirsiniz. Bu durum size aynı zamanda çok ciddi bir rekabet avantajı da sağlayacaktır.

Satışı Tamamlamak Yani Kapamak Bilgi ve Beceri İster

Telefonda satış teknikleri nelerdir sorusunun yanıtı olarak belirlenen noktalardan biri de satış kapamadır. Gerçekleştirilen tüm aşamalardan sonra satışı kapamak yani sonlandırmak en önemli kısımdır. Tamamlanmamış yani satışa dönmemiş bir telefonda satış görüşmesi tam bir başarı olarak adlandırılamaz.

Bu nedenle bu aşamada çok dikkatli olunmalı ve müşterinin rahatsız olup satın almaktan vazgeçmesine neden olabilecek herhangi bir söz ya da konuşmadan uzak durmak gerekecektir.

Telefonda satış teknikleri nelerdir eğitimi içinde verilen bilgiler genellikle eğitimin sonunda özet olarak telefonda satış teknikleri pdf dosyası içinde katılımcılarla paylaşılır. Bu sayede bu eğitimlere katılan insanlar da unuttukları noktalara tekrar bakabilirler. Böylece dönem dönem yapacakları hatırlatma çalışmaları ile pratikteki uygulamalarında aldıkları eğitimi ne kadar başarı ile uygulayabildiklerini de gözlemlerler. Bu da insanlar için iyi bir oto kontrol mekanizması oluşturacaktır.

PAYLAŞ

 UNSMAN