0 212 951 01 06   bilgi@unsman.com

Yazılarımız

UNSMAN

ETKİLİ İLETİŞİM TEKNİKLERİ

İletişim nedir

İletişim, insanların duygu ve düşüncelerini çeşitli yollarla karşıdakine aktarmasına denir. İletişimin öğeleri alıcı, kaynak, mesaj, kanal ve geri bildirimdir. Bunun dışında kodlama ve kod açma da iletişim öğeleri arasında dâhil edilmiştir. İletişim, yazılı, sözlü, görsel, hareketli vb. çeşitlere ayrılmıştır.

Tüm iletişim türlerinde iki tarafın da anladığı ortak bir dil ya da kodlama kullanılır. Sözlü iletişimden örnek verecek olursak, insanlar konuşarak belirli sesler çıkarırlar. Bu seslerin anlamları hem kaynak hem de alıcı tarafından bilinmektedir.

Kişinin ağzından çıkan kelimeler, ses dalgaları halinde havadan ilerleyerek alıcının kulağına gider. Alıcı zihninde, gelen sesleri anlamlandırır. Gelen mesaja göre mesaj yollar böylece geri dönüt sağlamış olur. Karşılıklı konuşmada iletişimin tüm öğeleri kullanılmış olur.

Etkili İletişim Nedir, Neden Önemlidir?

İnsanlar; anlaşabilmek, duygularını anlatabilmek, gereksinimlerini karşılamak, ilgi ve ihtiyaçlarını doyurmak, kendini ifade etmek, ikna etmek, başarılı olmak gibi binlerce nedenden dolayı iletişim kurarlar.

İletişimi güçlü insanlar hayatta daha sosyal daha mutlu ve daha başarılı insanlar olurlar. Etkili iletişim teknikleri ile iletişim gücünüzü artırmanız mümkündür.

En Sık Yapılan İletişim Hataları

Etkili konuşma yöntemlerinden bahsetmeden evvel çoğumuzun devamlı yaptığı iletişim hatalarından bahsetmek gerekir. Bu hatalar iletişimi zorlaştırır. İnsanların anlaşmasını engeller.

Aynı fikirdeki birçok insan iletişim hataları yüzünden birbiriyle kavga edecek dereceye gelebilir. Müşteri ilişkilerinde en önemli sorun iletişim hatalarıdır. İş ilişkilerinde etkili iletişim yolları hakkında bilgisi olmayan çalışanlar, birçok iş fırsatını kaçırabilmektedir.

Başlıca İletişim Hataları

Emir vermek

Emir kipi ile konuşmak emrivaki yapmak iletişimi kilitler. Alıcıda nefret uyandırabilir.

Tehdit Etmek

Talebinizin yerine getirilmemesi halinde tehdide başvurabilirsiniz. Ancak araştırmalar ve psikoloji bilimi tehditlerin insan ilişkilerinde işe yaramadığını ispatlamıştır.

Konuyu değiştirmek

Ortada konuşulan net bir konu varken. Konuyu bilinçli olarak saptırmak hem anlaşılmayı imkânsızlaştırır hem de sizi iletişimden kaçan kişi konumuna sokar.

Öğüt Vermek, nutuk çekmek

Eğer ilkokulda öğretmen değilseniz bu yöntem işe yaramayacaktır. Size karşı koymasalar bile alıcılar öğüt faslının bitmesini bekleyecek ardından her şey eskisi gibi devam edecektir. Öğüt ya da nutuk yerine neyi neden ne şekilde yapılması gerektiğini güler yüzle anlaşılır şekilde anlatmak daha etkili olacaktır.

Suçlamak, yargılamak, eleştirmek

İletişimin kapanmasını neden olan ölümcül hatalardan biridir. Suçlamak ya da yargılamak insanların karşı atağa geçmesine neden olur. Böylece tartışma başlar.

“Ama”lı konuşmak

Her cümleye iyi başlayıp ardından ama diyerek eleştiriye başlamak artık doğru bir yöntem olarak kabul edilmiyor. Bundan 50 yıl önce bu tavsiye ediliyordu. Ancak insanlar artık bunun bir yöntem olduğunu biliyor ve bu yöntemi çok sık kullananlara karşı iletişimin tarafı olanlar olumsuz duygular geliştiriyor.

İma

İma etmek yanlış bir yöntemdir. İmalı konuşmanın da gerekli olduğu anlar mutlaka vardır. Ancak imalı konuşmak etkili iletişim yolları arasında değildir.

Etkili İletişim Teknikleri

Etkili İletişim Teknikleri Nelerdir?

“Etkili iletişim nasıl kurulur?” Sorusuna bu bölümde yanıt arayacağız. Etkili iletişim teknikleri kurmak çok önemli olsa da asıl önemli olan ne zaman dinleyip ne zaman konuşacağını bilmektir.

İyi bir dinleyici olmak etkili iletişim teknikleri arasında birinci kuraldır. Onaylayıcı ve dikkatli bir dinleme karşıdaki kişiye önem verdiğinizin en büyük kanıtıdır.

Etkili İletişim Kurmanın 10 Altın Kuralı

1 - Kendini doğru ifade etmek

İletişimin ana unsurlarından olan “mesaj” doğru verilmelidir. Bunun için söylenmek istenen net bir şekilde ifade edilmelidir. Gereksiz cümlelerden, uzatmalardan uzak durulmalıdır. Mesajın nasıl verileceği karşıdaki kişinin eğitimine ve daha önceki ilişkilerinize göre de değişecektir.

2 - Empati kurmak (Kendimizi karşıdakinin yerine koymak)

İyi bir iletişimin temellerinden biri karşımızdaki kişi konuşurken onu gerçekten dinlemek ve onun yerine kendimizi koymaktır. Eğer sadece vereceğimiz cevapları düşünürsek, etkili iletişim kuramayız.

3 - Duygu ve düşüncelere odaklanmak

İletişim halindeyken sadece karşımızdaki kişinin duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmalıyız. Diğer şeylerle uğraşmak, mesajları kaçırmamıza, ana fikirden uzaklaşmamıza neden olacaktır.

4 - Beden dilini iyi kullanmak

Araştırmalara göre insanlar anlattıklarının %80’ini beden dili ve ses tonu ile anlatıyor. Yani kelimeler, sanılanın aksine iletişim için en önemli unsur değil! Bu yüzden etkili iletişim teknikleri arasında önemli bir yeri olan beden dilini kullanmak, iletişimin çok büyük bir kısmını oluşturuyor.

5 - Eleştirilere karşı açık olmak

Her zaman olumlu eleştiriler almayız. Çoğu zaman olumsuz eleştiriler de duyarız hatta iş hayatında olumsuz eleştirileri sıklıkla duyarız. Bu yüzden eğer hazırlıklı değilsek, olumsuz eleştiriler duyduğumuzda anında jest ve mimiklerimiz değişebilir ve etrafımıza negatif enerji yollayabiliriz. Belki de bu tavır değişikliği, karşımızdaki kişinin haklılığını ispatlayan bir kanıta dönüşebilir.

6 - Hedef belirleme

Ne yapacağımızı biliyor muyuz? Gerçekleştireceğimiz konuşmanın amacı ne? Beklentilerimiz neler? Bu iletişimin sonunda ne almayı umuyoruz?

Bu soruların cevaplarını kendimize sormalıyız. Eğer ne istediğimizi bilerek iletişime başlarsak etkili iletişim kurma ihtimalimiz güçlenecektir. İkna etmek mi istiyoruz? Otorite mi kurmak istiyoruz? Ya da samimiyet mi ilerletmek istiyoruz? Bu sorulara doğru yanıtları verirseniz işiniz daha da kolaylaşacaktır. Sınıfta otorite kurmak isteyen bir öğretmenin iletişim yöntemi ile iş yerinde ters giden bir durumu düzeltmek isteyen amirin iletişim yöntemi aynı olmamalıdır.

7 - Üslup

Kelimeleri ve cümleleri kullanış biçimi, kişinin konuşmaya kattığı ahenk demektir. Üslup doğru seçilmediği takdirde tüm iletişim denemeleri başarısızlığa mahkûmdur.

İş yerinde henüz yeni tanıştığınız iş arkadaşınıza üstü kapalı da olsa emir veremezsiniz. Aynı işyerinde 10 yıldan beri birlikte çalıştığınız arkadaşınızla da resmi konuşmanız sorun çıkarır. Çünkü artık aranızda bir hukuk oluşmuştur. Daha önce birçok sorunu birlikte çözdüyseniz bundan sonraki aşamada buna uygun bir samimi dil kullanmanız gerekir.

8 - Fikir alma

Muhatabınızın fikrinin sizin fikriniz ile aynı yönde olup olmadığını öğrenmelisiniz. Konuşurken bu kendiliğinden gelişen süreç içinde anlaşılacaktır.

9 - Fiziksel konum, duruş, tavır

Koltukta oturuşunuzdan duruş şeklinize elinizi kolunuzu nereye koyduğunuza kadar her şey iletişiminizi etkiler doğru iletişim için saldırgan ezilmiş, bitkin durmamalısınız.

10 - Ses tonu ve gözler

Doğru ses tonu kullanmalısınız. Fazla bağırmak ya da kısık sesle konuşmak yanlıştır. Sürekli aynı tonda konuşmak da doğru değildir. Uygun bir akış içinde yükselen ve alçalana bir grafikle konuşmalısınız.

Bu arada gözleriniz konuşma yaptığınız kişiye odaklanmalıdır. Göz teması kurmak son derece önemlidir. Ancak bakışlar sadece iletişime olan ilgiyi ifade etmelidir. Bakışlar ilgili olduğunuzu gösterecek kadar çok; rahatsız etmeyecek kadar da az olmalıdır.

Etkili iletişim teknikleri hakkında dilerseniz daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Etkili iletişim teknikleri pdf olarak ya da etkili iletişim teknikleri slayt olarak internetten indirebilirsiniz.

Başka bir yöntem de kitapçılarda satılan etkili iletişim teknikleri aöf başlıklı kitaplardan edinebilirsiniz. Üniversitelerde de etkili iletişim teknikleri ders notları olarak verilmektedir. Kısacası bu alanda bir noktadan başlamak için bu yöntemler işe yarayacaktır.

PAYLAŞ

 UNSMAN